Agenten mogelijk toch vervolgd voor racistische appjes

29 October 2020, 10:05 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Vijf agenten uit Rotterdam worden mogelijk toch vervolgd voor vermeend racistische berichten die ze aan elkaar hadden gestuurd via WhatsApp. Antiracismeorganisaties spannen bij het gerechtshof een zogeheten artikel 12-procedure aan.

De initiatiefnemers van de procedure zijn het er niet mee eens dat het Openbaar Ministerie heeft besloten de agenten niet te vervolgen. Het OM noemde de chats "zeker laakbaar en niet passend", maar niet strafbaar omdat de agenten niet in het openbaar spraken maar in een besloten groep.

De coalitie die wil dat justitie de agenten alsnog gaat vervolgen bestaat uit antiracismebureau RADAR, de islamitische koepelorganisatie SPIOR, het overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en de organisatie Controle Alt Delete die zich inzet tegen etnisch profileren door de politie. Ook burgers zijn bij de procedure betrokken.

"Wij zien dat het Openbaar Ministerie onvoldoende optreedt tegen racistisch gedachtengoed bij agenten. Daar mag binnen de politie geen plek voor zijn", zegt de woordvoerder van de coalitie.

De zaak kwam eind juni naar buiten. NRC onthulde dat de agenten in hun appgroep burgers uitmaakten voor "kankervolk", "kutafrikanen" en "pauperallochtonen". Dat deden ze vorig jaar na een mishandeling van een 15-jarige jongen door donkere tieners in Spijkenisse. De agenten werkten op het bureau aan het Marconiplein.

De organisaties zijn van mening dat niet de beslotenheid van de WhatsAppgroep bepalend is, maar het verspreiden van de berichten. Het delen van berichten in een WhatsAppgroep kan dan ook als verspreiden worden aangemerkt, zo redeneren ze.

Bj een artikel 12-procedure dient het gerechtshof de klacht te bestuderen. Het hof gaat adviezen inwinnen en klagers kunnen worden opgeroepen voor een hoorzitting. Het OM zal het gerechtshof adviseren, al beslissen uiteindelijk de rechters of het OM wel of niet tot vervolging moet overgaan.

Als de klager in zijn gelijk wordt gesteld, betekent dat alleen dat het hof reden ziet de zaak alsnog aan de rechter voor te leggen. Het betekent niet dat de zaak in een veroordeling zal eindigen. Daar beslist de rechtbank over.


Door: ANP